fbpx

Info

Grootse hedendaagse tekenkunst op klein formaat

Het Tekenkabinet is sinds 2013 een onafhankelijk podium voor hedendaagse, autonome tekenkunst.
Jaarlijks worden op wisselende locaties ruimte- en wandvullende tentoonstellingen gerealiseerd waarin autonome hedendaagse tekenkunst de hoofdrol speelt. 

Na 10 eerdere edities in een museum, een kunstsalon, een showroom, een voormalige garage, een kunsthuis, een huiskamer, een kunstbeurs, een winkelpand, een voormalige tabaksdrogerij, een woonhuis, een paviljoen in een park, wordt TEKENKABINET XI in twee delen gepresenteerd, op prachtige locaties in Amsterdam.

Via een Open Call konden professionele, autonome tekenaars die willen deelnemen aan deze editie zich aanmelden.
Het Tekenkabinet maakte uit de inzendingen een gevarieerde, afgewogen selectie van > 100 kunstenaars.

Alle tekeningen worden tijdens de tentoonstellingen zonder lijst, glas en/of passepartout getoond en zijn allen te koop.
Het maximumformaat van de tekeningen is A3 (42 x 29,7 cm).
Ter begeleiding van de tentoonstelling verschijnt een softcover catalogus op A5 formaat met werk van alle deelnemende tekenaars.

De eerste tentoonstelling opent op zaterdag 18 maart 2023 en loopt t/m zondag 30 april 2023.

Locatie:
Projectruimte BMB
Kerkstraat 129A
1017 GE Amsterdam

Naast deze tentoonstelling zal er nog veel meer te zien zijn op het gebied van hedendaagse tekenkunst uit zowel de 17de als de 21ste eeuw:

TEKENKUNST/THE ART OF DRAWING

Na een verbouwing van 4 maanden heropent op 18 maart 2023 Museum Rembrandthuis met de tentoonstellling TEKENKUNST/THE ART OF DRAWING.
Hierin worden 74 tekeningen uit de Peck Collection (Ackland Museum, USA) getoond: werken van Rembrandt en tijdgenoten zoals Ruysdael, Lievens, Bol en Van Goyen.

De tekening speelde een belangrijke rol in de 17de eeuwse kunst. De tentoonstelling wordt ingedeeld in zeven hoofdstukken, die samen de centrale vraag beantwoorden: “Waarom maakte de 17de eeuwse kunstenaar tekeningen?

In de hedendaagse kunst beleeft de tekening sinds enige jaren een enorme opbloei. Museum Rembrandthuis gaat daarom een samenwerking aan met instellingen die zich specialiseren in de hedendaagse tekening: Drawing Inventions Academy en Drawing Center Diepenheim en Tekenkabinet.

We bieden programma’s aan waarin de 17de eeuwse en de hedendaagse tekening samenkomen: ‘happenings’ met een combinatie van lezingen en workshops, gegeven door curatoren, tentoonstellingsmakers, kunstenaars en docenten. We gaan kijken, reflecteren en zelf experimenteren met de mogelijkheden van de tekening. Ook hier onderzoeken we waarom kunstenaars kiezen voor juist de tekening.
En of onze kijk op de tekening wellicht verschuift als we de 17de eeuwse met de hedendaagse tekening vergelijken.

Er zullen bijeenkomsten zijn in het Rembrandthuis, Drawing Center Diepenheim en Tekenkabinet.
Data en precieze inhoud van het programma volgen later.

www.rembrandthuis.nl